Og hvad er forskellen egentlig? Hvis der da er nogen….

For nogle dage siden, var jeg til et 4 timers netværks møde med oplæg om forskellige udgaver af ovenstående. Det har jeg efterhånden været et par gange. Og uanset, så bliver jeg altså klogere hver gang.

Jeg har altid opfordret mine kunder til at tage ansvar, og SIGE DET HØJT, det de gør. Men fokus har i lang tid faktisk været mest på socialt ansvarlighed, mennesker og ansvaret for miljøet har været implicit, at det gjorde man nu så godt man nu kunne. Og for mit eget vedkommende, har det været enormt svært at gennemskue ,hvor en lille konsulentvirksomhed, reelt kunne tage et miljømæssigt ansvar. Men det er jeg så småt ved at blive klogere på.

For det er jo bare at starte et sted, i det små, og så gøre lidt af gangen. Og det vigtigste er faktisk at gøre noget. Lidt har i denne sammenhæng nemlig også ret. Og hvis jeg gør lidt, og andre gør lidt, så bliver det faktisk meget, i den store sammenhæng.

Uanset, så SKAL vi alle sammen gøre NOGET! Og om du er dig selv, familien, lille virksomhed eller stor, så kommer der inden ret mange år, krav til dig som forbruger. Krav om, at du SKAL. Og når du nu KAN allerede nu, så bliver det slet ikke så svært, når vi kommer til SKAL. Vanerne er nemlig det sværeste at bryde, og hvorfor så ikke starte allerede nu, med at ØVE sig i at blive bedre.

Hvad kan du så gøre?

Jo, jeg vil starte med at fortælle hvad jeg gør, og arbejder på at gøre, allerede nu, så kan det være, du ret hurtigt kan identificere hvor du kan gøre noget.

Jeg drikker bæredygtig kaffe, og det er også det, jeg serverer for mine gæster og kunder. Jeg har sat forbrug af papir ned, og insisterer tit på at holde online møder for at spare både drift og diesel til bilen. (Selvfølgelig, der hvor det kan give mening)

Mit elselskab har jeg valgt ud fra, at jeg kan tilvælge mere grøn strøm. Min leverandør af internet, har jeg valgt, fordi de tager et socialt og miljømæssigt ansvar, og derfor gør jeg, igennem dem, også.

Når jeg handler, kigger jeg først efter datovarer, så jeg kan nedbringe spild af mad. Og jeg har i forvejen gået i genbrugsbutikker og fundet tøj og ting, jeg mangler i mange år, og gjort det til en sport at se, hvor meget nyt, jeg kan finde der.

I hele taget har jeg fået en vane med at tjekke mine leverandører ud. Hvad gør de, for at leve op til f.eks. FN´s verdensmål? Hvilke tiltag har de, der tilgodeser mennesker og ansatte, og som tager socialt ansvar. For det er muligt, at jeg ikke kan lave det helt store tiltag i min lille biks, men jeg kan kræve af mine leverandører, samarbejdspartnere og kunder, at de gør det de kan.

Og det fedeste er, at gør man det rigtigt, og åbenlyst nok, så vil det på sigt, kunne ses på ens bundlinje.

Hvor kan du så blive klogere?

Du kan lære meget ved at slå det op på nettet. Men det kan virke uoverskueligt.

Dit lokale erhvervs center har sikkert et arrangement eller to, du kan deltage i. Måske din kommune er god til at dele viden? Og så er der et hav af arrangementer landet over, der netop skal hjælpe dig i gang med at arbejde med bæredygtighed.

Et af de arrangementer jeg deltager i, og gerne lige vil slå et slag for her, er i Herning d. 2/6-2022

Per Ørum, fra Ørum Advice er vært, og han vil tage os igennem et program, der bærer overskriften Fra Verdensmål til Hverdagsmål. Per skriver som indledning:

“De fleste virksomheder har taget den bæredygtige dagsorden til sig. Dette kan skyldes krav fra kunder, ønske fra medarbejderne, konkurrence, politiske krav eller noget helt andet. Det er ikke længere nok at sige, at man vil bære den bæredygtige dagsorden. Man skal nu dokumentere og vise hvordan man arbejder med bæredygtighed, så man ikke går i ”greenwashing”-fælden. Populært sagt skal man ”Talk the Walk”.. Denne konference sætter fokus på hvordan man som virksomhed kan tage ansvar og gribe sin bæredygtighedsindsats an på en troværdig måde.”

Det siger jo alt, i mine øjne. Hvordan koger jeg de 17 store mål, ned til noget, jeg kan omsætte i min hverdag.

Du kan læse mere om programmet, og købe din billet her: https://orumadvice.safeticket.dk/orumadvice

 

Jeg håber vi ses! Man kan jo altid blive klogere, end man var da man kom….